IRODASZER WEBÁRUHÁZ
bf-pay Credit Cards

merevlemez (angolul hard disk drive, rövidítése HDD) egy számítástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben, mágnesezhető réteggel bevont, forgó lemezeken tárolja. Maga az elnevezés retronima, ugyanis ezt az adattároló berendezést csak a floppy disk (hajlékonylemez) megjelenése óta nevezik így. A merevlemez (az egykori angol elnevezés alapján winchester) az adatokat mágnesezhető réteggel bevont lemezeken tárolja, melyet a forgó lemez fölött mozgó író/olvasó fej ír vagy olvas. A lemezek állandóan forognak, forgási sebességüket rpm-ben adják meg (Revolutions Per Minute, azaz percenkénti fordulatszám, „fordulat per perc”). Legfőbb jellemzőik a tárolókapacitás, a sebesség és a csatolófelület változata.

tartós állapotú meghajtó (más néven félvezető alapú meghajtó vagy szilárdtestmeghajtó, angol rövidítése SSD (a Solid-state drive kifejezésből)) félvezetős memóriát használó adattároló eszköz. Bővebben, az SSD egy olyan, mozgó alkatrészek nélküli adattároló eszköz, ami memóriában tárolja az adatot, a környezetéhez, illetve a gazdaszámítógéphez a merevlemezekhez hasonlóan SATA vagy egyéb (SCSI, PCI Express, USB, stb.) csatlakozófelülettel csatlakozik és azokhoz hasonlóan blokkos adatelérést biztosít. Az SSD eszközökben a gyártók különböző típusú memóriákat használhatnak, mint pl. flash vagy különböző RAM fajták – ezt az ár- és a teljesítményigények határozzák meg.

Az SSD előnyei a HDD-vel szemben: 

Rövid indulási idő, nincs felpörgés, Power On - Ready átmenet 1 s; Mozgó alkatrészek teljes hiánya; Olvasási várakozási idő 12,5 μs (mikroszekundum) (merevlemezeknél 5,5-12 milliszekundum); Írási várakozási idő 33 μs (merevlemezeknél 5,5-12 milliszekundum); Olvasási sebesség 540 MB/s, (felsőbb árkategória) NVMe 1000-3000 MB/s; Írási sebesség 520 MB/s, (felsőbb árkategória) NVMe 1000-2500 MB/s; Alacsony áramfelvétel; Kis hőtermelés; A zaj teljes hiánya (nincsenek mozgó alkatrészek, például motor vagy fej); Mechanikai megbízhatóság – képes elviselni szélsőséges ütést, vibrációt, nyomást, hőmérsékletet; Bármilyen helyzetben beépíthető, használható (fejjel lefelé, döntve); Rögzítésnél csak a csatlakozók egyben tartására kell figyelni, az eszköz akár szabadon is „lóghat”; Széles hőmérsékleti tartományban képes működni – egy tipikus merevlemez 5-55 °C között, míg a flash SSD -40-85 °C között is működőképes; Viszonylagosan állandó olvasási és írási teljesítmény; Kis fizikai méret és tömeg (M.2 mérete akár töredéke a szabvány 2,5"-osnak.); Nem szükséges töredezettségmentesíteni!

Egyetlen hátránya ma még a viszonylag magasabb ára.

(forrás: Wikipedia)

Merevlemezek, SSD és kiegészítőik

Rendezés: ABC ár szerint
Nincs találat!